Vodafone este prima rețea mobilă din țară care oferă acoperire națională pentru servicii NarrowBand-IoT

Vodafone este prima rețea NB-IoT din România cu acoperire națională pregătită să ofere companiilor posibilitatea de a beneficia de o gamă largă de soluții și de aplicații menite să îmbunătățească si să eficientizeze procesele de afaceri. Această premieră națională vine la scurt timp după un test de succes al tehnologiei NB-IoT realizat de către Vodafone România și OMV Petrom pe echipamente situate în proximitatea sondelor în producție, în zone izolate, fără acces la internet si fără acoperire GSM.

Tehnologia NarrowBand-IoT oferă o eficiență energetică deosebit de bună, dispozitivele conectate prin NB-IoT având capacitatea de a funcționa timp de 10 ani cu o singură încărcare a bateriei. Cerințele reduse de bandă ale technologiei permit ca în majoritatea soluțiilor și aplicațiilor bazate pe această technologie să fie necesari doar câțțiva octeți de date pentru a putea comunica zilnic cu aceste device-uri.

„Vodafone România face un pas înainte într-o eră a persoanelor și dispozitivelor interconectate prin lansarea primei rețele NB-IoT din Europa de Sud-Est. Această lansare consolidează poziția noastră de lider pe piața soluțiilor IoT și va susține un portofoliu cuprinzător de aplicații care aduc clienților noștri un set extins de beneficii, precum informații mai relevante, costuri reduse și productivitate sporită a angajaților”, a declarat Valeriu Nistor, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România.

„Am realizat această îmbunătățire a rețelei noastre la nivel național pentru a putea furniza servicii bazate pe technologia NarrowBand-IoT. Este un pas firesc într-o lume în care companiile adoptă solutii IoT la scară largă. Tehnologia NB-IoT deschide oportunitatea unui nou val de soluții și aplicații care fac parte din sfera serviciilor 5G și care până acum nu au beneficiat de elementul de conectivitate din cauza unor bariere, precum posibilitatea de conectare a dispozitivului distant la o sursă de energie electrică, costul soluției precum și acoperirea radio necesară comunicării cu acesta”, a declarat Cătălin Buliga, Technology Director, Vodafone România.

Tehnologia NB-IoT are potențialul de a transforma modelele de afaceri dintr-o varietate mare de industrii datorită caracteristicilor sale specifice care o fac ideală pentru a conecta mii sau chiar milioane de dispozitive din teren. Tehnologia oferă o acoperire radio puternică pe arii extinse, ce ajunge și la dispozitivele amplasate în subteran sau în subsolul clădirilor. NB-IoT funcționează în spectru radio licențiat, ceea ce înseamnă că aplicațiile care utilizează această tehnologie vor beneficia de același nivel de securitate și de fiabilitate cu care ne-am obișnuit astăzi în rețelele mobile.

Grupul Vodafone a lansat tehnologia NB-IoT în Spania, Irlanda, Olanda, Cehia, Turcia, Italia, Australia, Africa de Sud și Germania. De asemenea, Vodafone a pus bazele unei rețele de laboratoare de testare NB-IoT, care asigură mediul de testare ideal necesar pre-integrării pentru dezvoltatorii de aplicații și pentru producătorii de dispozitive, module și cipuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.