De ce ar trebui sa dezinstalezi aplicatia de Facebook pentru Android chiar acum

Cand mi-am cumparat telefonul, un Galaxy S Plus, eram incantat de cat de bine mergea. Initial aveam dubii, procesorul single core la 1.4 GHz nefiind tocmai cel mai rapid la ora aceea. Insa s-a dovedit a fi sprinten atat in meniuri, cat si deschiderea si rularea aplicatiilor.

In timp insa, performanta s-a degradat. Mult blamatul lag de care sufera cele mai multe telefoane cu Android si-a intrat in drepturi.

Android-Facebook-chat

Probabil ca cei mai multi dintre voi ati observat exact acelasi lucru. Android-ul este un sistem de operare optimizat si particularizat de producatori pentru foarte multe modele. Spre doesebire de Apple, care s-a putut concentra asupra unui singur telefon, Google si producatorii cu care colaboreaza trebuie sa aibe grija ca sistemul de operare sa ruleze cat mai bine pe toate telefoanele pe care este instalat.

Se poate spune ca Android-ul sufera de blestemul Windows pentru ca si sistemul celor de la Microsoft are probleme tocmai din cauza faptului ca este facut sa recunoasca un numar foarte mare de dispozitive si nu poate fi optimizat sa mearga bine pe un singur calculator.

Dincolo de asta, mai exista si alti factori care influenteaza negativ performanta unui telefon cu Android: aplicatiile instalate.

Aplicatiile de Android, unele dintre ele, sunt prost facute, prost optimizate, ocupa multa memorie RAM si consuma bateria mai multe decat ar trebui. Aplicatia de Facebook este cel mai bun exemplu, la categoria de aplicatii proaste.

Trec peste faptul ca porneste greu. Trec si peste faptul ca se misca greu, si, uneori, face scroll sacadat. Trec si pentru functiile lipsa sau prost integrate (vezi aici functia share si notificarile). Dar nu pot sa trec peste faptul ca, si cand este oprita, aplicatia Fecebook degradeaza mult performantele sistemului de operare.

Aplicatia Facebook pentru Android face uz de un serviciu care ruleaza in permanenta, inclusiv cand aplicatia propriu-zisa este oprita. Acest serviciu am observat ca este vinovat de performantele slabe, in multe momente, ale Androidului.

Iar dovada cea mai buna este ca, dupa ce am dezinstalat Android, sistemul de operare a inceput, din nou, sa se miste aproape la fel de bine ca la inceput. Cu alte cuvinte, doar aplicatia de Facebook singura era vinovata de mare parte din lentoarea sistemului.

Acelasi lucru este valabil si legat de autonomie. Acelasi serviciu care ruleaza in background scade autonomia telefonului, mai mult decat ar fi fost normal, chiar si cu notificarile active.

Concluzia este ca aplicatia Facebook e un exemplu de cum nu ar trebui facuta o aplicatie de Android. Sfatul nostru este sa o dezinstalati si sa intrati pe m.facebook.com din browser-ul web. Site-ul mobil are aceleasi functii si interfata ca si aplicatia. Lipsesc doar notificarile, dar cred ca se poate trai fara ele.

Poate pe viitor gasca lui Mark va invata sa faca si aplicatii pentru telefoane mobile si ne va face sa ne schimbam parerea despre aplicatia Facebook de Android. Acum insa, aplicatia de Fecebook este de ocolit.

5 thoughts on “De ce ar trebui sa dezinstalezi aplicatia de Facebook pentru Android chiar acum”

  1. “Iar dovada cea mai buna este ca, dupa ce am dezinstalat Android, sistemul de operare a inceput, din nou, sa se miste aproape la fel de bine ca la inceput. Cu alte cuvinte, doar aplicatia de Facebook singura era vinovata de mare parte din lentoarea sistemului.”

    Cred ca voiai sa zici “am dezinstalat aplicatia pentru Facebook”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.