Ca si in Windows-ul nostru cel de toate zilele, atunci cand ai mai multe aplicatii menite sa indeplineasca aceeasi actiune in Android, trebuie sa alegi una default, sau implicita pe romaneste, care sa porneasca la o anumita comanda.
In Windows, de exemplu, poti avea cinci programe care pot deschide un fisier .jpg. Dintre acestea, doar o singura aplicatie poate fi deschisa cand accesezi un asemea fisier. Aceea este aplicatia default. La fel si in Android. Poti avea instalate, spre exemplu, mai multe browser. Sa zicem ca pe langa browser-ul standard, mai ai Opera si Firefox. Ei bine, dintre cele trei doar unul este browser-ul default care porneste atunci cand accesezi un link.
Cand instalezi o noua aplicatie care indeplineste o actiune pentru care era deja asociata o aplicatie, iti este afisat acest meniu:
De aici alegi aplicatia care sa pornesca pentru a acea actiune. Daca bifezi unde scrie "Use by default for this action", aplicatia selectata va fi setata default si va porni intotdeauna pentru acea actiune, iar acel meniu nu va mai fi afisat. Ceea ce vrem sa explicam in acest articol este cum faci sa schimbi aplicatia setata ca default.
Ei bine, nu este deloc complicat dar nici suficient de intuitiv pentru a gasi in mod logic unde este plasata aceasta optiune.
Pasul 1
Intra la Settings -> Applications -> Manage Applications unde selectezi tab-ul "All" de sus. Aici gasesti toate aplicatiile instalate.
Pasul 2
Acum vine partea mai alambicata. Trebuie sa gasesti aplicatia setata ca default pentru o actiune si sa stergi setarea respectiva. Cauti in lista aplicatia care stii ca este setat ca default si o accesezi. Apoi apesi butonul "Clear defaults".
Data viitoare, iti va fi afisat din noul meniul care te intreaba cu ce aplicatie vrei sa realizezi actiunea. Acolo vei putea sa alegi alta aplicatie implicita.
Cum am mai spus, cei de la Google au ales o solutie cam alambicata pentru acest aspect. Poate in versiunile viitoare de Android vor gasi o solutie mai simpla. Acest tutorial are in vedere Android 2.3.
In caz ca nu ti se par suficient de clare explicatiile de mai sus, am realizat si un scurt tutorial video:
Foarte bun
Dar la youtube la android 8 nu avea nimic la clear default și a trebuit sa șterg storage cache.