Cum descarci hartile in Google Maps de Android pentru a le avea la dispozitie si cand nu ai conexiune la Internet

Cand vine vorba de navigare GPS pe telefoanele cu Android, Google Maps este cea mai comoda solutie. Poate nu neaparat si cea mai buna dar, fiind preinstalata si avand suportul direct al celor de la Google, este cu siguranta cea mai populara aplicatie de acest gen.

Pentru a functiona in mod optim, Google Maps are nevoie atat de semnal GPS, cat si de o conexiune activa la Internet. GPS-ul pentru localizare, iar Internetul pentru incarcarea hartilor de pe server si, daca este nevoie, pentru ajutarea localizarii.

google_maps_android

Partea buna este ca cea mai noua versiune de Google Maps pentru Android a adaugat suport offline. Evident, vorbim de un suport offline limitat, nefiind posibila descarcarea tuturor informatiilor disponibile in Google Maps. Pot fi descarcate informatiile necesare unui cerc cu raza de 10 mile (16 Km) in jurul unui punct ales de pe harta.

Sa vedem cum este posibil acest lucru.

Pasul 1Pasul 1: activarea optiunii

Suportul offline exista ca o optiune experimentala, care trebuie activata inainte de a putea fi folosita. Avand conexiunea wireless la Internet activa, intri la Settings – Labs si bifezi optiunea Pre-cache map area.

 

 

Pasul 2Pasul 2: alegerea zonei dorite

Prin cautare sau pur si simplu prin glisarea hartii trebuie sa gasesti locatia care te intereseaza. Apesi prelung pe acel punct pana apare label-ul cu numele regiunii.

 

 

 

Pasul 3Pasul 3:  descarcarea datelor

Acum trebuie sa apesi label-ul respectiv. Va fi afisat un meniu cu mai multe optiuni, printre care si Pre-cache map area. Ai ghicit: apesi acea optiune pentru a incepe download-ul.

 

 

Download-ul informatiilorPe parcursul descarcarii hartii si a informatiilor din zona selectata, operatiunea va fi indicata astfel:

 

 

 

In functie de viteza conexiunii la Internet si de cantitatea infromatiilor disponibile poate dura mai putin de un minut sau cateva minute chiar.

Daca zona descarcata nu-ti este suficienta pentru itinerariul pe care vrei sa-l urmezi, poti repeta acest proces si in zonele adiacente.

Stergerea cache-ului

Setari pentru cacheCand nu mai ai nevoie de suportul offline din Google Maps pentru zonele selectate anterior, este o buna idee sa stergi informatiile descarcate pentru a elibera spatiul pe telefon sau pe cardul de memorie.

Faci acest lucru mergand la Settings – Cache – Precached map area. Acolo vei vedea o lista cu zonele salvate local.

 

Stergerea zonei salvate localPentru a elimina informatiile corespunzatoare unei zone trebuie sa apesi micul X rosu din dreptul ei.

Functia aceasta este utila pentru zone restranse, cum ar fi statiunea in care iti faci concediul. Nu este practica daca vrei sa descarci sute de kilometri pentru drumul pana in Grecia.

4 thoughts on “Cum descarci hartile in Google Maps de Android pentru a le avea la dispozitie si cand nu ai conexiune la Internet”

  1. Cu siguranta Google/Android a depasit Nokia/Symbian din foarte multe puncte de vedere, insa in acest moment suportul (inclusiv cel offline, aici referindu-ma in special la hartile ce se incarca foarte usor in memoria/cardul telefonului) oferit de Nokia pentru navigare este cel mai bun.

    1. Te contrazic aici. Am folosit si Nokia Maps si Google Maps si pot sa spun ca, cu exceptia oraselor mari, Google are harti mult mai bune. La orase mari sunt cam la acelasi nivel, dar cand vine vorba de navigatie pe distante luni, mi se pare mult mai bun Google Maps.

  2. Eu cu Nokia E71 gaseam satelitii in max 5 secunde. Cu google gasesc in circa 3 minute. Google maps nu arata distantele in mod real pe harta. Nu e pentru navigare reala ci pt a gasi niste strazi la nevoie. Plus ca e nevoie de internet si consuma atata energie la navigat incat nu face fata incarcatorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.