Chrome pentru Android – prima versiune beta lasa o impresie buna

Google Chrome a reusit intr-un timp relativ scurt sa castige aprecierea multor utilizatori de la fanii Firefox, la cei care nu stiau decat de Internet Explorer. Acelasi lucru vor sa-l faca cei de la Google si pe telefoanele mobile si tablete cu proaspat lansatul, in versiune beta, Chrome pentru Android.

chrome-android-beta

Trebuie spus din capul locului ca, la ora actuala, Chrome pentru Android este compatibil doar cu Ice Cream Sandwich si, din aceasta baza de utilizatori, doar in anumite tari poate fi instalat.

Chrome pentru Android pastreaza principiile si o parte din functiile fratelui sau mai mare, la propriu si la figurat, Chrome pentru desktop. Beneficiaza de aceeasi interfata simpla si usor de folosit si este la fel de rapid atat la incarcarea paginilor, cat si la rularea propriu-zisa.

Iata care sunt cele mai importante functii ale lui Chrome pentru Android, asa cum se prezinta el la o prima versiune beta:

Sincronizare real time

Pe baza contului Google,  Chrome pentru Android va fi sincronizat cu versiunea de desktop. Asta inseamna ca vei avea aceleasi date, precum bookmark-uri si tab-uri in ambele browsere. Deocamdata, aceasta sincronizare se realizeaza in sens unic, dinspre desktop catre telefon.

Speed Dial

Pagina de pornire, la deschiderea browser-ului, este un speed dial clasic, asa cum au de mult browserele mobile ale celor de la Opera. Google vine insa cu functii suplimentare precum accesul la bookmark-uri si fisiere transferate.

Tot din aceasta pagina principala poti schimba tab-urile, cand ai mai multe tab-uri deschise.

Scroll bazat pe accelerometru

Scroll-ul folosind accelerometrul, sau tilt scrolling, cum se mai numeste este o alta functie interesanta, dar nu si originala. Practic, poti derula o pagina in jos sau in sus, in functie de nivelul de inclinare al telefonului: il dai mai pe spate pentru a naviga in jos si revii sus aducandu-l mai la verticala.

Swipe pentru schimbarea tab-urilor

Din nou, o functie care este folosita si in alte aplicatii dar care este binevenita. Poti trece de la un tab la altul prin swipe. Adica prin trecerea degetului pe ecran, orizontal, de la dreapta la stanga sau invers.

Preload pages

Daca activezi aceasta functie de la setari, Chrome pentru Android va incarca anticipat paginile pe care considera ca ai putea sa le accesezi, inainte de a da click pe link. In acest caz, acele pagini se vor incarca aproape instant. Este recomandat sa folosesti aceasta functie doar pe wireless, deoarece traficul creste destul de mult. Si bateria va avea de suferit in acest caz.

Navigare in mod incognito

Modul Incognito, la fel ca pe desktop, nu va inregistra site-urile vizitate si datele instroduse in diverse campuri.

Pe langa toate aceste functii, Chrome pentru Android include si setul deja obisnuit de facilitati ale unui browser web, precum suportul JavaScript si popup blocker-ul. Lipseste insa suportul pentru Flash.

Motivul nerecunoscut oficial pentru care Google a dezvoltat Chrome pentru Android, desi avea un browser default al sistemului de operare, este amenintarea unor procese care vizeaza vechiul browser pentru incalcarea anumitor patente.

Asteptam ca cei de la Google sa faca disponibil noul browser pentru mai multe versiuni de Android si tari.

Poze Chrome pentru Android

Chrome-for-Android-Beta-HomeChrome-for-Android-Beta-StartChrome-for-Android-Beta-Swipe-2-Switch

Download Chrome pentru Android

Available-on-android-market1qrcode

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.