Android L – ce noutati de design si functionalitate aduce noua versiune de Android

Sa recunoastem, Google ne-a surprins cu Android L. Ma refer la nume. Cu totii asteptam un Android 4.5 sau, in cel mai bun caz, un 5.0. La Android L nu ne-am asteptat. Dar schimbarea numelui este justificata prin prisma modificarilor importante aduse.

In cadrul conferintei Google I/O au fost anuntate o sumedenie de noutati, nu doar in ceea ce priveste Android. Noi o sa sintetizam noutatile pe care le vom intalni in Android L.

Interfata noua

Cea mai importanta schimbare care va putea fi observata la Android L este noua interfata. Va fi mai simpla dar mai colorata in acelasi timp, mai clara, cu animatii mai fine si mai putin aglomerata. Va fi, daca vreti, corespondentul lui iOS 7 la nivel de interfata. Se merge pe principiul simplificarii.

Vor fi schimbate multe aspete ale sistemului de operare, precum setarile și notificările. De asemenea, aplicatiile ce vor fi lansate ulterior vor urma aceleasi linii de design.

Google a numit-o Material Design. Pe lâgnă ceea ce va reprezenta pentru Android, noua interfata va sta si la baza interfatelor pentru alte dispozitive precum tablete si laptopuri.

Developer Preview Release

Pentru prima oara, odata cu noua versiune, Android va beneficia de o versiune dedicata dezvoltatorilor de aplicatii care va fi disponibila inainte cu cateva luni de lansare versiunii finale. Exact cum face Apple cu iOS.

Tastatura din Android L

Sistem nou de notificări

Aici sunt doua aspecte: notificarile din lock screen si asa-numitele notificari heads-up. Notificarile din lock screen sunt similare celor din iOS (din nou). Utilizatorul va avea in fata lista de notificari din momentul deblocarii telefonului, fara sa mai trebuiasca sa deschida meniul de notificari, ca pana acum. Acesta va fi in continuare disponibil.

Notificarile de tip heads up sunt partea cu adevărat interesanta aici. Ideea este ca anumite notificari sa nu te intrerupa din ceea ce faci. De exemplu, cand suna telefonul, in loc sa apara interfata clasica, va fi afisata un mic meniu in partea de sus a ecranului de unde poti raspunde sau respinge un apel. Important este ca vei face acea actiune fara sa parasesti aplicatia in care erai.

Notificare Headsup

Noul meniu de aplicatii recente

Ceea ce ne era cunoscut pana acum ca meniu de multitasking se va numi Recents in noul Android L. Va include nu doar aplicatii ci si alte elemente accesate recent, precum tab-uri din Chrome. Bineinteles ca va avea si un alt design, bazat pe carduri, in stilul Google Now.

Personal mi se pare neinspirat noul design al meniului Recents si contrar principiilor noii interfete. Vor fi vizibile mai putine elemente decat pana acum si va trebui sa dam mai mult scroll pana vom gasi aplicatia dorita. Cel putin de ce am vazut in demonstratia facuta de Google.

Android L - Recents

Autonomie mai buna

Autonomia mai buna este o promisiune eterna care nu devine niciodata realitate. Este un fel de fata morgana. Asa ca iertati-ne daca nu credem 100% ceea ce promite Google. Dar sa spunem totusi despre ce este vorba. In primul rand, Google spune ca va pune la dispozitia dezvoltatorilor un set de instrumente care le va permite acestora sa optimizeze consumul de energie al aplicatiilor pe care le fac. In al doilea rand, va exista un mod numit Battery Saver care poate fi activat manual sau programat si care va dezactiva anumite elemente care consuma bateria.

Android L

ART runtime

Pentru cei pasionati de detaliile tehnice, runtime-ul actual, Dalvik, va fi inlocuit de ART. Impreuna cu suportul pentru arhitectura pe 64 biti, ar trebui sa rezulte un spor semnificativ de performanta.

Acestea sunt doar cele mai importante noutati pe care le va aduce Android L. Vor fi, bineinteles, si foarte mult modificari minore atat de design, cat si de functionalitate. Pe masura ce le vom afla, va vom tine la curent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.