Utilizatorii romani, comparativ cu americanii, spre exemplu, nu au cultura cumpararii produselor software in general si a aplicatiilor de smartphone in general. Ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca cineva a muncit sa realizeze acea aplicatie si trebuie dam bani daca vrem sa o folosim. Noi suntem obisnuiti cu ideea ca doar hardware-ul costa iar software-ul vine gratis.
Exista suficiente motive pentru care sa cumperi o aplicatie de Android. Poate fi vorba de functii in plus fata de varianta gratuita (daca aceasta exista) sau de lipsa reclamelor care iti ocupa spatiu pe ecran si consuma bateria.
De-a lungul timpului am cumparat cateva zeci de aplciatii si jocuri pentru Android. Dintre acestea, consider ca cele mai bune investii, a caror achziitie nu o regret absolut deloc, au fost:
EasyMoney
Cel putin din ce am testat noi, EasyMoney este cea mai buna aplicatie pentru cei care vor sa tina o evidenta stricta a banilor. Cheltuieli, venituri, bugete si tranzatii de tot felul, toate pot fi tinute sub control cu aceasta aplicatie.
Rapoartele generate pot fi de folos. Poti vedea in ce directii se duc cei mai multi bani (casa, mancare, cadouri etc.), cu ajutorul categoriilor de cheltuieli.
Read it Later Pro
Daca citesti mult pe net, indiferent ca o faci pe calculator sau pe telefon, Read it Later este un must have. Aplicatia de telefon face casa buna cu extensia pentru Firefox si Chrome. Poti adauga o pagina pe lista de citit mai tarziu si o poti accesa atat de pe telefon, cat si de pe calculator, chiar si cand nu esti conectat la net.
Paginile sunt special formatate pentru telefon, pastrandu-se doar text si imagini pentru o incarcare rapida si o citire usoara. Daca preferi versiunea normala, poti alege sa deschizi pagina in browser-ul web.
Out of Milk Shopping List
Out of Milk joaca un dublu rol: manager de sarcini si lista de cumparaturi. Ar mai fi si o a treia, lista de ingrediente pentru diverse retete, dar aceasta ne intereseaza mai putin.
Am gasit-o ca fiind cea mai buna aplicatie pentru cumparaturi. Cu o interfata simpla, poti crea usor liste de cumparaturi. Produsele cumparate pot fi adaugate fie prin scriere, fie prin dictare, fie prin scanarea codului de bare. Cu lista de cumparaturi in care treci numarul de produse si preturile, vei sti deja cat ai de platit inainte sa ajungi la casa.
gReader Pro
gReader este de departe cea mai buna aplicatie pentru Google Reader. Mult mai buna decat aplicatia oficiala, dezvoltata de cei de la Google.
Sincronizarea cu serverele Google, interfata simpla, suportul offline si integrarea altor servicii gen Read it Later sau Instapaper sunt doar cateva dintre atuurile lui gReader.
SoundHound
Pentru iubitorii de muzica SoundHound este aplicatia care recunoaste melodiile pe care le auzi la radio dar nu stii cine la canta. Foloseste in acest scop o baza de date proprie.
SoundHound functioneaza si cand nu esti conectat la internet, in sensul ca face captura audio offline, dar va cauta in baza de date cand vei fi din nou conectat la internet.
Aplicatiile care nu sunt gratuite au, de regula, avantaje evidente fata de versiunile gratuite. Pe de alta parte, nu trebuie sa cadeti in capcana de a cumpara orice aplicatie inainte sa va documentati cat buna este sau sa incercati varianta gratuita.
Va spun asta pentru ca exista foarte multe aplicatii care nu-si merita banii, fie pentru ca functioneaza prost, fie pentru ca exista alternative gratuite cel putin la fel de bune.