Ce trebuie sa stii despre permisiunile acordate aplicatiilor pe care le instalezi pe Android

Permisiunile sunt cheia securitatii sau, dupa caz, a insecuritatii unui smartphone cu Android. Atunci cand instalezi o aplicatie iti sunt prezentate permisiunile pe care acea aplicatie le cere. Trebuie sa fii atent si sa hotarasti daca acorzi drepturile cerute aplicatiei respective.

Cei mai multi posesori de telefoane cu Android ignora lista de permisiuni pe care trebuie sa le acorde la instalarea unui aplicatii. Este adevarat ca nu ai multe optiuni: fie accepti si instalezi aplicatia, fie nu accepti si renunti. Dar aceasta decizie trebuie sa o iei abia dupa ce citesti cu atentie ce scrie despre permisiunile pe care le cere o aplicatie cand o instalezi.

Android Security

In principiu, cand instalezi o aplicatie, ii acorzi  dreptul de a folosi una sau mai multe functii ale telefonului. Daca autorul aplicatiei este rau-voitor, va folosi in scopuri necinstite acele functii. Asta nu inseamna insa ca ar trebui sa fim paranoici si nu mai instalam nicio aplicatie. Trebuie judecat diferit, de la caz la caz.

Cele mai importante persmiuni pe care aplicatiile de Android le cer la instalare

shot_May_22_2012_0Make phone calls – aplicatia instalata cere dreptul de a realiza apeluri telefonice. Daca e o aplicatie folosita pentru realizarea apelurilor, este normal sa aiba nevoie de acest drept pentru a functiona. Daca aplicatia are o cu totul alta functionalite, atunci e clar ca ceva este in neregula.

Send SMS or MMS – acorzi dreptul aplicatiei de a trimite mesaje. La fel ca mai sus, trebuie sa te gandesti daca acest lucru este folosit de aplicatie pentru a functiona normal sau este doar o escrocherie.

Modify/delete SD card contents – aplicatia vrea sa aibe drepturi de scrie pentru cardul de memorie. O aplicatie foto, de exemplu, este normal sa ceara aceste drepturi pentru a aputea salva fotografiile realizate.

Read contact data – este vorba de accesul la agenda de contacte. Coroborata cu accesul la Inetrnet, aceasta permisiune poate favoriza furtul de informatii.

Your location – aplicatiile care cer aceasta permisiune pot urmari locatia in care te afli. Google Maps, de exemplu, foloseste aceasta permisiune pentru a functiona corect.

Network Communication – acces la internet. Necesar aplicatiilor care se conecteaza la Internet.

Cum trebuie sa privesti permisiunile

Ca utilizator, nu ai de unde sa stii intentiile unui dezvoltator. Nu poti sti dinainte daca o aplicatie va utiliza in mod incorect drepturile care i-au fost acordate.

Ce poti face insa, este sa fii atent cand vezi lista de permisiuni necesare unei aplicatii si sa te intrebi daca aplicatia respectiva chiar are nevoie de acele drepturi pentru a functiona. De exemplu, cand un joc iti cere permisiunea de a-ti accesa agenda de contacte este clar ca ceva nu e in regula si ai face bine sa nu-l instalezi.

Cum verifici ce permisiuni au aplicatiile deja instalate

Chiar daca ai instalat in graba o aplicatie, poti verifica si ulterior ce drepturi are acea aplicatie.

Pentru asta intri la Settings – Applications – Manage applications. Acolo accesezi aplicatia pe care vrei sa o verifici si dai scroll pana ajungi la permisiuni. Vei vedea toate persmisiunile de care acea aplicatie se bucura. Daca ti se pare ceva dubios, nu ai decat sa o opresti (daca ruleaza) si sa o dezinstalezi.

Nu exista o regula universal valabila pentru toate regulile si pentru toate aplicatiile disponibile. Un minim de atentie la instalare este insa necesar pentru a evita neplacerile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *